Mi várható Iránban, miután vasárnap helikopter-balesetben elhunyt Ebrahim Raiszi elnök? A szakértők szerint hatalmi harc indulhat meg az elnöki székért, hosszú távon pedig egy újabb erőskezű politikus felemelkedése várható.

Az elnöki feladatokat ideiglenes jelleggel a 68 éves Mohammad Mokhber vette át, aki 2021 augusztusa óta tölti be az első alelnöki posztot. Iránban a következő elnökválasztást 2025-ben tartották volna, ám az iráni törvények értelmében Raiszi halála miatt ötven napon belül előre hozott elnökválasztást kell tartani.

Káosz van Iránban – mondta a Magyar Nemzetnek  Sárközy Miklós, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója, a Khayrion-központ vezető kutatója. Szerinte nem egyszerű feladat elé néz a perzsa ország, ugyanis hatalmi harc indulhat meg az elnöki székért: Raiszi ugyanis nemcsak államfő volt, őt szánták a már 85 éves Ali Hamenei ajatollah, azaz Irán legfelsőbb vezetőjének utódjának is. A szakértő azt mondta, most a rendszer jövője a tét.

Tárik Meszár az bydapesti Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető kutatója a magyar lapnka elmondta, egyelőre még semmit sem tudni arról, ki lehet Raiszi utódja. „Az elnöki pozícióra sokan jelöltethetik magukat, de a 12 tagú Őrök Tanácsa dönti el, hogy ki indulhat a választáson. Az Őrök Tanácsa tagjainak kinevezésére meg maga a legfelsőbb vezető van leginkább hatással, hat tagját közvetlenül ő nevezi ki” – hangsúlyozta Meszár. Szerinte a konzervatívabb jelöltek indulhatnak elsősorban. Felhívta a figyelmet arra, hogy az iráni rendszer feje alapvetően a legfelsőbb vezető, azaz Hamenei ajatollah.

Tárik Meszár szerint Raiszi halálának inkább belpolitikai következményei lesznek, ugyanis az iráni elnöknek voltak ellenlábasai is. „Óriási tüntetések voltak Mahsza Amini halála után, amikor tömegek követelték távozását – idézte fel az iráni nő 2022 szeptemberében bekövetkezett halála utáni eseményeket. Hosszú távon viszont egy újabb erőskezű politikus felemelkedése várható, de ehhez még el kell telnie egy kis időnek” – tette hozzá a szakértő. Úgy látja, a jelenlegi geopolitikai helyzetben Irán nem is teheti meg, hogy mérsékeltebb politikát folytasson. – maszol.ro