Betiltotta Kanada a műanyag zacskók és polisztirol edények importját és gyártását. Azt a célt tűzték ki, hogy az évtized végére nulla legyen a műanyag hulladék az országban. A kanadai kormány betiltja a műanyag zacskók és polisztirol edények importját és gyártását ez év végétől, az exportjukat pedig 2025 végétől.

Kanada már korábban bejelentette a tilalmat, de a környezetvédőket megdöbbentette, hogy a kormány eredeti tervei szerint csak Kanadában tiltották volna be a termékek használatát, a külföldre szállítás folytatását nem. A határidőket Steven Guilbeault környezetvédelmi miniszter jelentette be hétfőn. A zacskókon és a szállítóedényeken kívül a tilalom vonatkozik: a műanyag szívószálakra, táskákra, evőeszközökre, keverőpálcákra, valamint a dobozok és palackok hatos csomagolásához használt gyűrűkre.

A szövetségi kormány a betiltást lehetővé tévő kanadai környezetvédelmi törvény értelmében tavaly mérgezőnek minősítette a felsorolt műanyagokat. Egy műanyaggyártó konszern azonban beperelte a kormányt a toxikus minősítés miatt – a tárgyalást várhatóan az év második felében tartják. Justin Trudeau miniszterelnök először 2019-ben ígérte meg, hogy a kormány fokozatosan kivezeti a nehezen újrahasznosítható műanyag cikkek termelését és használatát, azt a célt tűzve ki, hogy az évtized végére nulla legyen a műanyag hulladék – írta az MTI.