Az utóbbi időszakban történt nemkívánatos események arra késztették az oktatási minisztériumot, hogy kampányt indítson az iskolai erőszak ellen.

A tárca csütörtöki közleménye szerint a „#Nemvagytokegyedül. Együtt megállítjuk az iskolai erőszakot” elnevezésű akcióval azt üzenik a verbális, fizikai vagy pszichikai erőszakot elszenvedett diákoknak, hogy a minisztérium mellettük áll, és védelmezi a jogaikat.

A minisztérium alapvető fontosságúnak tartja, hogy az erőszakos magatartású tanulók megfelelő tanácsadásban részesüljenek, illetve a család és az iskola mindent megtegyen azért, hogy az erőszakos viselkedés ne ismétlődjön meg. Ezért a közösségi oldalakon népszerűsíteni fog egy sor alapvető fogalmat az erőszak típusairól, az internetes zaklatásról, a diákok jogairól és kötelezettségeiről, az iskolabiztonsági rendőrség szerepéről.

A témában a minisztérium távértekezletet tart pénteken a tanfelügyelőségek képviselőivel. A megbeszélésen az iskolai erőszak megelőzését elősegítő jogszabályok javítása, a tanulók és a tanárok biztonságának növelésére irányuló országos cselekvési terv célkitűzéseinek végrehajtására vonatkozó javaslatok megvitatása, valamint a bevált gyakorlatok iskolai/megyei szintű népszerűsítésének lehetőségei kerülnek terítékre.

„A leghatározottabban elítéljük az iskolai erőszakot. Valamennyi érintettnek felelőssége végrehajtani elmúlt években előírt intézkedéseket a jelenség megelőzésére és leküzdésére. Ezek általános célja, hogy biztonságos és harmonikus, az egyén tiszteletén, a diszkriminációmentességen, a tanulás motiválásán és a tanulók jólétének biztosításán alapuló környezetet teremtsenek az iskolákban” – olvasható a közleményben. – agerpres.ro