A kormány az önkormányzatokra bízta annak eldöntését, hogy mikor nyitják ki újra településeiken az állami fenntartású bölcsődéket és az óvodákat A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleményében tudatja, hogy az elmúlt napokban Florin Birta, a város alpolgármestere megbeszéléseket folytatott a megyei tanfelügyelőséggel, valamint a társadalomvédelmi igazgatósággal, és ennek eredményeképpen született meg a döntés, hogy Nagyváradon június 29-án nyitják meg újra az állami bölcsődéket és óvodákat. Addig az időpontig a tanintézmények meg kell hozzanak minden szükséges járványvédelmi óvintézkedést. „Ezzel az intézkedéssel azoknak a váradiaknak nyújtunk segítséget, akiknek ebben az időszakban nincs lehetőségük megoldani kisgyermekeik felügyeletét. Sok ilyen irányú kérelmünk volt, amelyeket figyelembe kellett vennünk” – fogalmazott az alpolgármester.

Az óvodáknak biztosítaniuk kell a 4,5 négyzetméternyi területet minden gyerek számára, ezért is lesz kevesebb hely most ezekben a tanintézményekben, mint normális körülmények között. Ha több jelentkező lesz, mint ahány hely van, akkor a következő kritériumok alapján döntik el, kiket vesznek be a bölcsődébe: az egyik szempont a kérvények benyújtási sorrendje, (csak teljes dosszié benyújtása számít), továbbá mindkét szülő nagyváradi lakos kell legyen, és nem veszik be a bölcsődébe, óvodába azokat a gyerekeket, akik nem kapták meg az összes számukra előírt oltást.

A szülők meg kell mérjék a gyermek lázát, mielőtt elvinnék a bölcsődébe, és amennyiben a testhőmérséklet meghaladja a 37,3 Celsius fokot és légzési problémákat érzékelnek, akkor ne induljanak el vele. Az igazgatóság arra kéri a szülőket, hogy csak a legszükségesebbeket vigyék magukkal, azaz váltóruhát és cserecipőt, a gyerekek nem hozhatnak magukkal otthonról játékot. A DASO közli azt is, hogy a 4. számú, s a 7. számú óvodák a nyári időszakban is zárva maradnak az ottani munkálatok miatt. Azok a szülők, akiknek gyermekei amúgy ezekbe a bölcsődékbe vannak beíratva, a nyári időszakban más intézményt kell keressenek gyermekük számára. – erdon.ro