DNS-alapú, koronavírus elleni oltóaanyagot fejlesztett ki a Cadila Healthcare indiai gyógyszeripari vállalat. A három dózisból álló ZyCoV-D elnevezésű vakcinát egyelőre csak sürgősségi használatra hagyták jóvá az indiai hatóságok. Az előzetes tanulmány szerint a DNS-alapú vakcina a beoltottak 66 százalékánál előzte meg a tüneteket okozó megbetegedést. A Cadila Healthcare közölte, hogy Indiában eddig a legnagyobb klinikai vizsgálatot végezték el, több mint 50 központban, 28 000 önkéntes beoltásával, ezer adagot 12 és 18 év közöttieknek adtak be.

A klinikai vizsgálatok harmadik szakaszát a járvány második hullámának csúcsán végezték, a gyártó szerint ez megerősítette a vakcina „hatékonyságát a variánsokkal szemben”, az oltást „biztonságosnak és jól tolerálhatónak” találták. Terveik szerint évente 120 millió adagot gyártanának a DNS-alapú oltóanyagból Indiában, amit egy eldobható, tű nélküli injektorral adnak be. Ez az első olyan DNS-alapú vakcina, amit emberi használatra is engedélyeztek, korábban ilyen típusú vakcinákat csak állatoknál használtak, például lovaknál vagy kutyáknál.

Az Egyesült Államokban közel 160 különböző DNS-vakcinát tesztelnek, a legtöbbet rákos megbetegedések, a vakcinák harmadát pedig a HIV kezelésére szánják. A DNS-vakcinák előnye, hogy viszonylag olcsók és biztonságosak, illetve magasabb hőmérsékleten, vagyis -2 és 8 Celsius-fok között is tárolhatók. Az oltóanyagot egyelőre csak Indiában alkalmazzák. – maszol.ro