Negyvenhárom nagyváradi iskola és a Gyermekpalota fog modern számítástechnikai és digitális oktatási eszközöket, valamint új bútorzatot kapni összesen 75.218.201 lej értékben az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében. A polgármesteri hivatal közleményében azt írja, hogy a több mint 15 millió eurós sikeres pályázat teljes összege vissza nem térítendő támogatás.

A váradi önkormányzat nyertes projektjének eredményeképpen 1275 tantermet látnak el bútorokkal és taneszközökkel, vagyis padokkal, székekkel, katedrákkal, tanulói szekrényekkel, taneszköz-szekrényekkel és más hasznos bútorral. 1322 osztálytermet interaktív táblákkal, laptopokkal vagy multifunkciós rendszerekkel, hangrendszerekkel, videokonferencia megtartását lehetővé tevő kamerákkal látnak el, de nyomtatókat, szkennereket és egyéb berendezéseket is elhelyeznek a tantermekben.

Ugyanakkor 31 természettudomány-laboratóriumot szerelnek fel bútorokkal és digitális berendezésekkel. Ezek közül öt fizika-, négy kémia- és két biológia laboratórium lesz, további 20 pedig multidiszciplináris labor (fizika, kémia és biológia). Továbbá 33 informatika labort interaktív táblákkal, asztali számítástechnikai rendszerekkel, monitorokkal, multifunkciós rendszerekkel, laptopokkal, hangrendszerekkel, nyomtatókkal, videokonferencia-kamerákkal, wifi routerekkel és egyéb berendezésekkel szerelnek fel, míg 33 iskolai labor speciális bútorzatot és digitális taneszközöket kap, ez utóbbiak között nyelvtanulást, műszaki rajzot stb. segítő eszközök is lesznek.

Mindezeken kívül 42 pszichopedagógiai kabinet kap speciális bútorokat és taneszközöket, köztük digitális eszközöket, például személyiségfejlesztő játékokat és logopédiai albumokat. A projekt keretében 40 sporttermet látnak el bútorzattal, valamint torna- és sporteszközökkel, például tornapaddal, tornaládával, míg a szakképző és műszaki iskolákban négy tanműhelyt is felszerelnek digitális eszközökkel.

A nagyváradi önkormányzat eddig európai alapokból 12 projektet valósított meg középiskolák, iskolák és óvodák rehabilitációjára, két projektet óvodák építésére, valamint egy projektet a Partenie Cosma Gazdasági Szakkollégium kampuszának az építésére. Szintén az Országos Helyreállítási Terv keretében írt alá az önkormányzat finanszírozási szerződéseket 27 nagyváradi iskola felújítására. Jelenleg a váradi önkormányzat több mint negyven tanügyi infrastrukturális projektet bonyolít összesen több mint 80 millió euró értékben. – erdon.ro