A Ploiești-i Táblabíróság szerdán elutasította Gyergyószentmiklós és a Hargita megyei önkormányzat semmisítési keresetét a Békás-szorosért folyó perben, így jogerőre emelkedett az ítélőtábla tavaly kimondott ítélete, amely Neamț megye javára döntött a határvitában. Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök szerint az ítélet indoklásának kézhez vétele után döntenek a további jogi lépésekről.

A per a székelyföldi Gyergyószentmiklós és a moldvai Almásmező (Bicaz Chei) határvitájáról, voltaképpen a Békás-szoros hovatartozásáról szólt.

1998-ban a két megye kataszteri hivatala azt rögzítette egy jegyzőkönyvben, hogy a nagy turisztikai potenciállal rendelkező terület Almásmezőhöz tartozik, és ezt a jegyzőkönyvet Gyergyószentmiklós akkori alpolgármestere is aláírta. Ennek a jegyzőkönyvnek a megsemmisítésére és a megyehatár kiigazítására irányultak az ezt követő székelyföldi kezdeményezések.

2012-ben megyeközi bizottság vizsgálta meg az ügyet, megállapítván, hogy a mind hargitai, mind a neamți fél ragaszkodik az álláspontjához, és magának követeli a vitatott területet, így a bíróságon folytatódott az ügy. A pert többszöri áthelyezés után 2013-tól a Prahova megyei törvényszék tárgyalta, mely tavaly júniusban mondta ki a Hargita megye számára kedvező ítéletet. Az első fokon eljáró bíróság Gyergyószentmiklós és Hargita megye számára kedvező módon jelölte ki a megyehatárt. Ezt az ítéletet változtatta meg jogerős határozatában a Ploiești-i Táblabíróság.

Borboly Csaba, Hargita megyei önkormányzatának elnöke szerda este a közösségi oldalán élő közvetítésben reagált az ítéletre. „Nincs veszve semmi” – mondta az elöljáró, hozzátéve, hogy megvárják az ítélet indoklását,és annak ismeretében a jogászokkal döntenek a további lépésekről. „A harcot nem adjuk fel” – mondta Borboly. – agerpres.ro