Naftali Bennett izraeli miniszterelnök a kneszet külügyi és biztonságpolitikai bizottsága előtti első meghallgatásán jelentette ki, hogy Izraelt nem köti az Iránnal várhatóan megszülető nukleáris megállapodás. Az kormányfő hangsúlyozta, hogy Irán az Izrael előtt álló legfontosabb kihívás.

„Kifejezetten aggasztanak minket a bécsi nukleáris tárgyalások. Izrael nem vesz részt a megállapodásokban, és Izraelt nem kötelezik az azokban foglaltak, Izrael tovább őrzi teljes cselekvési szabadságát mindenütt, mindig, korlátozások nélkül” – hangsúlyozta Naftali Bennett. A Maárív című újság honlapja szerint a bécsi tárgyalásokon Irán ballisztikusrakéta-fejlesztése, az urándúsítási folyamatok figyelemmel kísérése és a szankciók megszüntetése tartozik a vitatott kérdések közé. Bécsben november óta folytatódnak a tárgyalások az iráni atomprogramról.

A tárgyalások egyik célja az Egyesült Államok visszaléptetése a szerződésbe, amelyet Washington 2018-ban egyoldalúan felmondott, és ismét bevezette az atomalku keretében – a program drasztikus csökkentéséért cserében – korábban feloldott szankciókat. – maszol.ro