Az elmúlt időszakban újra sertéspestis gócpontok alakultak ki Székelyhídon és a hozzátartozó falvakban. Februártól mostanáig Székelyhídon 4, Nagykágyán 1, Hegyközszentmiklóson 2, Érolasziban 1, Csokalyon pedig 9 gócpontot azonosítottak be. Emiatt a város vezetése kéri a lakosságot, hogy fokozottan figyeljenek oda a következő szabályok betartására:

– ne menjenek be a sertések óljába abban a cipőben és ruhában, amelyben a gazdaságon kívül tartózkodtak. Ajánlott, hogy az ól elé egy tálba szalmát vagy más szivacs jellegű anyagot tegyenek, amit sovány marószóda oldattal vagy engedélyezett fertőtlenítőszerrel töltsenek meg, és belépés előtt abban fertőtlenítsék cipőjüket.

– a sertések tenyésztését csak zárt területen végezzék, hogy azok ne érintkezzenek más gazdaságból származó sertésekkel vagy akár vaddisznókkal- a sertések etetését csak biztonságos takarmánnyal végezzék, amelyek forrását ismerik, tilos a saját háztartásban vagy közétkeztetési egységeknél megmaradt ételmaradékokkal táplálni őket- ha a családban van vadász, aki visz haza vaddisznót, a hús megmosásából fennmaradt vizet vagy húsmaradékokat semmiképpen ne adjanak a sertéseknek.

– ne vigyék a sertéseket a gazdaságon kívülre szaporítás céljából- ne vásároljanak sertéseket vagy növendékeket nem ismert forrásokból, anélkül, hogy azok füljelzővel rendelkezzenek és anélkül, hogy állatorvosi egészségügyi engedéllyel rendelkezzenek- ne tegyenek a sertések ételébe füvet vagy más zöld lombot, amit a mezőről vagy az erdőből szedtek, mert érintkezhetett beteg vaddisznókkal.

– őrizzék a biológiai biztonsági feltételeket minden sertésgazdaságban, ne engedjenek be idegen eredetű állatokat, tartsák a sertéseket az ólban, tilos kiengedni őket a legelőkre.

– tájékoztassák sürgősen a helyi állatorvost, a térség hivatalos orvosát, az Állatorvosi Egészségügyi Igazgatóságot (0259266141), valamint a polgármesteri hivatalt ha megbetegedést tapasztalnak sertéseik között, amely magas lázzal és magas elhalálozási rátával jár, vagy akkor is ha beteg vaddisznók testét fedezik fel valahol, annak érdekében, hogy a megelőzési és diagnosztizálási intézkedéseket hatékonyan lehessen alkalmazni.

Tilos a tiltott területekről származó élő disznók, disznóhús és disznóhúsból készült termékek értékesítése, elidegenítése vagy bármilyen formában való mozgatása. Az afrikai sertéspestis nem érinti az embereket, mivel az emberek számára a legkisebb betegségveszély sem áll fenn, de ennek a vírusnak gazdasági szempontból társadalmi szintű hatása van.