Június 1-jén tizenkét ember volt vesztegzár alá helyezve Bihar megyében, tudatja hétfői közleményében a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP). A jelentésből megtudható az is, hogy a nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban 169 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel vagy annak gyanújával, ez tizennégy pácienssel több, mint volt egy nappal korábban. A DSP jelenti azt is, hogy megyénkben összesen 458 beteg gyógyult ki az új koronavírus-fertőzésből, ami 75,33 százalékos arányt jelent. Az országos összesítés szerint Bihar megyében eddig huszonkét áldozata van az új koronavírusnak (mindazonáltal egy halálesetet tévesen jegyeztek megyénkhez, a valós számadat tehát 21).

A DSP beszámol a megyében zajló járványvédelmi akciókról is. Május 31-én reggel nyolc óra és június 1-jén reggel nyolc óra között a Bihar megyei rendőrök 1713 házi elkülönítésben tartózkodó személyt ellenőriztek. Ezekben az akciókban 274 rendőr és helyi rendőr vett részt. A Bihar megyei csendőrök őrizték a megyében lévő egy működő karantént, és részt vettek a házi elkülönítésben lévők ellenőrzésében. Ezeket a feladatokat összesen negyven csendőr látta el, közülük huszonketten vegyes őrjáratok tagjaiként ellenőrizték a házi elkülönítésben lévőket és biztosították a rendet a borsi vámon.

A katasztrófavédelem munkatársai segítették a közegészségügyi igazgatóság dolgozóit a borsi vámon, ők kísértek az embereket a borsi Iris hotelnél kialakított ideiglenes busz-pályaudvarhoz, ők szállították el a fertőzött vagy fertőzésgyanús embereket, és ők tájékoztatták a megyei katasztrófavédelmi központot is. Az említett feladatokat a katasztrófavédelem huszonöt munkatársa látta el. A járványvédelmi előírások megszegése miatt az elmúlt huszonnégy órában egy bírságot róttak ki megyénkben kétezer lej értékben. – erdon.ro