Filmpremierek, közönségtalálkozók várják szeptember 17–19. között a nagyváradiakat a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF). A filmvetítések helyszíne az idei évben a püspöki palota kertjével és pincéjével is kibővült. A negyedik alkalommal megrendezendő fesztivál szeptember 17-én, pénteken 20.30 órától Horaţiu Mălăele Luca című filmjével nyitja meg kapuit a Szent László téren.

A vetítést követően a közönség találkozhat a pszichothriller két szereplőjével, Téglás Istvánnal és Andi Vasluianuval. A kínálat között szerepel Dan Dinu és Cosmin Dumitrache România sălbatică című filmje, Vadim Perelman Persian Lessons, Gabriele Muccino The Best Years című filmjei, de a programban szerepel François Ozon Summer of 85 című filmje, amely 12 jelölést kapott a César-díjra, és Michel Franco a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Oroszlán-díjjal kitüntetett New Order című filmje. A magyar filmek sorában olyan alkotások érkeznek Nagyváradra, mint Felméri Cecília Spirál című filmje és Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje, mely utóbbi Magyarország 2021-es Oscar-díjra jelölt filmje volt.

A filmfesztiválon szabadtéri és beltéri vetítések egyaránt lesznek: a Szent László tér mellett filmeket láthatunk a Szigligeti Színházban, a filharmónia épületében, a neológ zsinagógában, illetve a püspöki palota kertjében és pincéjében. A filmvetítések mellett fotókiállítással, koncertekkel és gyerekeknek szóló foglalkozásokkal is készülnek a szervezők. A részletes programot a napokban teszik közzé az oradea.tiff.ro honlapon. – erdon.ro