Ismét megszervezik Marosvásárhelyen a TEDx-konferenciát. A Kreatív Elmék című idei kiadást november 26-án tartják a Kultúrpalotában.

A szervezők szerint a vezérmotívum alapján meghívott előadók nem a hétköznapi értelemben vett kreatív emberek, nem mind művészek, hanem más területeket is képviselnek, amelyeken a kreativitás fontos, építő elem.

Szabó W. Péter, a marosvásárhelyi TEDx kurátora sajtótájékoztatóján kifejtette: a TEDx nemzetközi konferenciasorozattá nőtte ki magát. Kaliforniából indult, majd később székhelyét Kanadába helyezte át. A célja az, hogy olyan egyedi ötleteket népszerűsítsen világszinten, amelyeket érdemes megosztani szélesebb körökben. „A szombati konferenciának az a lényege, hogy Marosvásárhelyen is ötletgyűjtés legyen. Tizenkét olyan előadó fog beszélni, akik innovatív és jó ötletekkel tudnak szolgálni. Az eseménysorozat 15 órakor kezdődik a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében” – részletezte Szabó W. Péter.

Az előző kiadásokkal ellentétben, amelyeken 100 néző követhette a helyszínen az előadásokat, idén 600 fős közönség vehet részt a konferencián. „Az eddigi adataink szerint a nézők nagyjából egyenlő arányban magyar és román anyanyelvűek lesznek. Az eddigi kiadásokhoz hasonlóan igyekeztünk törekedni arra, hogy ugyanannyi román és magyar előadó legyen, valamint egyforma arányban legyenek női és férfi előadók” – közölte a kurátor.

Zillmann Zsuzsa főszervező a sajtónak kifejtette: Marosvásárhelyen sokkal olcsóbb a belépőjegy az országban szervezett más TEDx konferenciákkal szemben. Mint mondta, ez a nagyszámú támogatónak köszönhető. Elővételben 39 euróért tudták megvásárolni az érdeklődők a jegyeket, a legjobb helyeket viszont 79 euróért kínálják a helyszínen, ugyanakkor a helyektől függően a jegyár csökkenhet. „A konferencia minden olyan személynek szól, aki nyitott az új megközelítésekre, megoldásokra, aki tágítani szeretné ismereteit egy adott témával kapcsolatosan” – összegezte a főszervező. – maszol.ro