A 2016-ban leomlott nagyváradi Gomba (Kálvária) dombon az elmúlt években megerősítő munkálatokat végeztek: földbe süllyesztett betonfalat építettek, melyet 67 cölöp tart. A szakértők azonban újabb megerősítést kértek, azaz további húsz cölöp lefúrását rendelték el. Emellett zajlik az öntözőrendszer, a zöldövezetek, a sétányok, a pergolák, a kilátók és az amfiteátrum kivitelezése is.

Ezeket a munkálatokat nem is lett volna ajánlatos korábban elkezdeni, hiszen a dombmegerősítési munkálatoknál használt munkagépek tönkretették volna ezeket, ráadásul az utóbbi idők esőzései is hátráltatták a tájépítészeti munkákat, jelezte Marius Moș, a nagyváradi önkormányzat nemzetközi finanszírozású projektigazgatóságának a vezetője. Hozzátette, hogy a dombmegerősítő munkálatok végeztével felgyorsulhat a tájépítészeti kialakítás, és akár már július közepére teljesen elkészülhet a munka.

A kivitelező cég 2,6 millió lejért vállalta el nagy nehezen ezt a munkát: a város ugyanis háromszor hirdetett tendert a dombmegerősítésre, míg valaki jelentkezett. Az önkormányzat egyébként beperelte az eredeti munkálat tervezőit és kivitelezőit, de a Bihar Megyei Törvényszék elutasította a keresetet, arra hivatkozva, hogy túl későn kezdeményezte a város a pert. Az önkormányzat azt ígérte, hogy fellebbez az ítélet ellen a Nagyváradi Ítélőtáblán. – erdon.ro