Ismét megjelentek az interneten azok az álhírek, amelyek a romániai tartalékos katonák mozgósításával riogatnak az ukrajnai háború kapcsán. A védelmi minisztérium erre közleményben hívta fel a figyelmet, hozzátéve: mindez csak manipuláció.

A csütörtökön kiadott közlemény rámutatott arra, hogy a rémhírek terjesztői újfent azzal próbálják megfélemlíteni a közleményt, hogy Romániában arra készülnek, hogy tartalékosokat küldjenek a csatatérre. Ennek „bizonyítékaként” bukaresti katonai egységektől kiadott behívókat emlegetnek. A védelmi minisztérium ugyanakkor emlékeztet arra, hogy mint ahogyan már korábban is elmagyarázták: a tartalékosok listájának frissítése rutineljárás, amelyet még a 2006-os törvény szabályoz. A hivatalos iratokat a belügyminisztérium illetékesei kézbesítik az érintetteknek.

„A tartalékos katonák adatbázisát a területi egységeink folyamatosan frissítik. Úgy, ahogyan azt a törvény előírja. Ez nem áll kapcsolatban Románia határainak közelében lévő helyzettel. Évente a megyei vagy a területi központok kiküldenek behívót pár ezer tartalékos katonának, attól függően, hogy mit igényel az adatbázis frissítése” – szögezte le a szaktárca.

Emlékeztetettek, amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, már több alkalommal jelentek meg álhírek és félretájékoztató anyagok a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása, vagy éppen a tartalékosok behívása kapcsán. „Az ilyen manipulációk célja minden bizonnyal az, hogy zavart, pánikot és bizonytalanságot keltsenek országunk lakossága körében. Ezeknek a spekulációknak nincs köze a valósághoz” – olvasható a közleményben. A védelmi minisztérium ezzel kapcsolatban ismételten azt javasolta mindenkinek, hogy ha ilyen rémhírekkel találkoznak, akkor azt ellenőrizzék le hiteles forrás alapján is, még mielőtt megosztanák. – maszol.ro