Amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, idén ősztől a diákok ismét végezhetnek a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos tevékenységeket a várban található székhelyen. Ennek létrehozásába a Bihar Megyei Tanács fektetett be, 2019 decemberében avatták fel, a pandémia miatt azonban ideiglenesen bezárt.

A laboratórium fel van szerelve különféle berendezésekkel, például olyan szemüvegekkel, amelyek révén azt lehet imitálni, hogy milyen részegen vagy drog hatása alatt vezetni, és van egy speciális motorosrobogó-szimulátor is, mely egyedül csak itt található Romániában. Megtalálhatók még motoros és kerékpáros felszerelések, különféle gyermekülések, fényvisszaverő elemek, ütközés-szimulátor, ugyanakkor egy elsősegélybábun is lehet gyakorolni. Mivel időközben a Projektíró és Kezelő Igazgatóság (DDIP) megszűnt, a felszereléseket a szintén a Bihar megyei önkormányzathoz tartozó Fenntartható Fejlődési Ügynökség (ADD) vette át.

Közel hatvan iskolával állapodtak meg arról, hogy az oda járó gyermekek kipróbálhatják az eszközöket. Jelenleg a székhelyet a Keep Hope Alive Egyesület adminisztrálja, mely szintén együttműködési megállapodást kötött az ADD-vel. Ugyanakkor egy másik, a Bihar Megyei Rendőrséggel aláírt szerződés keretében azok a sofőrök is használhatják a termeket, akik azért lettek nyilvántartásba véve, mivel valamilyen közúti vétséget követtek el. – erdon.ro