A nagyváradi városvezetés hosszabb ideje tervezi felújítani a Petőfi-parkot, ezt a beruházást uniós támogatásokból akarja megvalósítani. A Nagyváradi Helyi Tanács egyhangúlag megszavazta a Petőfi-park felújításának megvalósíthatósági tervét és gazdasági-műszaki mutatóit. Florin Birta, a város polgármestere az ülést megelőző sajtótájékoztatón beszélt az elképzelésről, kiemelve többek között azt, hogy a korábbi uniós költségvetési ciklusban csak elhanyagolt, elhagyatott területek parkosítására kapott finanszírozást az Uniótól a város, ilyen volt például a Barcăului és a Ion Bogdan utcai, vagy a Grigorescu lakónegyedbeli zöldövezetek kialakítása, a mostani költségvetési ciklusban viszont már létező parkok felújítására is lehet majd pályázni.

Ennek okán készíttette el a helyi önkormányzat elsőként a Petőfi-park felújításának a megvalósíthatósági tervét, és miután a helyi tanács elfogadta azt, következhet a közbeszerzési eljárás lebonyolítása. A polgármester becslése szerint jövő tavasszal kezdődhet el a munkálat.

A Petőfi-park történelmi park, ezért nem lehet tetszőleges átalakításokat végezni benne. Ezért a kidolgozott megvalósíthatósági terv meghagyja a 2,5 hektár területen elterülő zöldövezetben már meglévő sétányok és kialakítások nagy részét, valamint nem nyúlnak hozzá magának a parknak a legutóbbi megújításakor eszközölt kialakításához sem. Ennek megfelelően leaszfaltozzák a park déli részén végighaladó, a közúttal párhuzamos sétányt, a park fő sétányait lekövezik, a mellékösvényekre zúzottkő-burkolat kerül. A beruházás becsült költségvetése 10,8 millió lej. – erdon.ro