Az AGERPRES különtudósítója, Oana Ghiţă jelenti: Klaus Iohannis csütörtök este arról számolt be az újságíróknak, hogy a Három Tenger Kezdeményezés (HKT) csúcstalálkozóján támogatta a Fekete- és a Balti-tenger közúti és vasúti összekötésére vonatkozó elképzeléseket.

Vilniusi sajtótájékoztatóján az államfő elmondta, hogy a csúcstalálkozó fő témája a HKT-t alkotó országokat az észak-déli tengelyen összekapcsoló közúti és vasúti infrastruktúra javítása volt. A tárgyalások kiterjedtek a gáz- és a villamosenergia-hálózatok összekapcsolására is.

Iohannis a megbeszéléseket ‘nagyon jónak’ nevezte. Elmondta, hogy a találkozón támogatta a Fekete- és a Balti-tenger közúti és vasúti összekötésére vonatkozó elképzeléseket. Az államfő kitért a HKT-t alkotó országok közötti gazdasági kapcsolatokra is, amelyek szorosabbra fűzésében szerinte nagyobb szerepet kell szánni a magánszektornak.

Emlékeztetett: a HKT tavalyi bukaresti csúcstalálkozóján sikerült megszerezni valamennyi résztvevő hozzájárulását ahhoz, hogy a Moldovai Köztársaság és Ukrajna társult tagja legyen a kezdeményezésnek, ami szerinte sokkal jobb közös projektek megvalósítását teszi majd lehetővé.

Szóba hozta a kezdeményezés legújabb stratégiai partnerét, Japánt is, hozzátéve: ez azt jelzi, hogy világszerte egyre nagyobb az érdeklődés a HKT által bevezetett együttműködési forma iránt.