Klaus Iohannis államelnök csütörtökön kijelentette, hogy a kormánynak és a koalíciónak folytatnia kell a tárgyalásokat az oktatási szakszervezetekkel, és hozzátette, nem hiszi, hogy a kormányfőcsere megvalósítható, ameddig le nem zárulnak ezek az egyeztetések.

‘Normális körülmények között holnap (pénteken – szerk. megj.) el kellene kezdődnie a kormányfőcsere lebonyolításának. Ez történne abban az esetben, ha a tanügyi sztrájk véget érne’ – nyilatkozta Nagyszebenben az államfő, hangsúlyozva, hogy ha nem ér véget a munkabeszüntetés, folytatni kell a tárgyalásokat a szakszervezetekkel. „A tárgyalások ideje alatt nem mehet végbe a kormányfőcsere, mivel az is egy bonyolult folyamat. Sorjában kell venni ezeket” – szögezte le Iohannis. Az újságírók megkérdezték tőle, hogy véleménye szerint az RMDSZ-nek kormányon kellene maradnia, vagy támogatna-e egy PNL-PSD kormányt.

‘Nem fogok ellenezni egyetlen olyan változatot sem, amely stabil kormányzáshoz vezet. Még mindig folynak a tárgyalások. A koalíciónak el kell döntenie, hogy milyen összetételú legyen a leendő kormány, és kik alkossák a koalíciót, de bízom abban, hogy a dolgok megoldódnak’ – válaszolta Iohannis. Hozzátette, a koalíciós vezetőkkel is közölte, nem az a fontos, hogy mikor történik meg a kormányfőcsere, hanem az, hogy zökkenőmentesen menjen végbe, és az új kormány biztosítsa az ország stabilitását. – agerpres.ro