Klaus Iohannis államfő szerdán elismerését fejezte ki a német szövetségi elnöknek azért, hogy Németország határozottan támogatja Románia schengeni csatlakozását.

A Frank-Walter Steinmeierrel tartott megbeszélése utáni sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy a belső biztonság megerősítésére és az Európai Unió külső határainak védelmére irányuló közös európai erőfeszítések lehetővé teszik Románia belépését a belső határellenőrzés nélküli térségbe. ‘A mi helyünk kétségtelenül Schengenben van’ – jelentette ki Klaus Iohannis. Hozzátette, ‘egyetlen ország kivételével’ mindegyik tagállam támogatja Románia csatlakozását, sőt, egyes tagállamok ‘lelkesen’ támogatják. ‘Ezekhez tartozik Németország is’ – mondta.

Iohannis reményét fejezte ki, hogy a soron következő politikai tárgyalásokon sikerül majd meggyőzniük a kétkedőket, hogy a schengeni térség erősebb lesz Románia csatlakozásával. ‘Értem, hogy nagyon sok európai aggódik az illegális migráció miatt, ezért Németországgal, az Európai Unióval, az Európai Bizottsággal és más partnerekkel közösen keressük a megoldásokat erre.

Az államfő beszámolt a román-szerb határon zajló, a törvénytelen bevándorlás megfékezését célzó kísérleti projektről, amelynek már ‘jó eredményei vannak’. ‘Azt hiszem, haladnak a dolgok, vannak megoldások, csak el kell ismerni a jogállásunkat, és utána folytatjuk’ – summázta Iohannis. Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök péntekig háromnapos állami látogatáson tartózkodik Romániában. – agerpres.ro