Klaus Iohannis kedden a parlament jóváhagyását kérte ahhoz, hogy a román hadsereg 2024-től részt vehessen a Fekete-tenger aknamentesítését végző haditengerészeti csoport (MCM BLACK SEA) műveleteiben egy legfeljebb hat fős katonai személyzetű és 85 fős legénységű, aknaelhárító képességekkel és tűzszerész-csapattal rendelkező hadihajóval.

A parlament összevont házbizottságának küldött levelében az államfő azzal érvelt, hogy a Fekete-tenger vizében sodródó orosz és ukrán tengeri aknák veszélyeztetik a hajózás és a lakosság biztonságát, amint azt a román határok közelében regisztrált számos incidens is mutatja. Felidézte, hogy az MCM BLACK SEA létrehozását Törökország javasolta.

‘Az MCM BLACK SEA létrehozása egy stratégiai jelentőségű premier a fekete-tengeri régió jelenkori történelmében’ – írta Iohannis emlékeztetve Románia és Bulgária korlátozott haditengerészeti képességeire, illetve arra, hogy Törökország az egyetlen olyan állam az aknamentesítést végző csoportban, amelyik olyan képességeket fejlesztett ki, amelyekkel sikeresen el tudja látni az MCM BLACK SEA számára kijelölt feladatot.

Az államfő közölte, hogy a román hadihajó küldetéséhez szükséges forrásokat a védelmi minisztérium költségvetéséből biztosítják. Klaus Iohannis levelét előbb a parlament összevont védelmi bizottsága vitatja meg, majd együttes ülésen szavaz róla a képviselőház és a szenátus plénuma. – agerpres.ro