Februárban 50 lejjel (0,9%) 5497 lejre csökkent Romániában az országos bruttó átlagbér az előző hónaphoz viszonyítva. A nettó átlagbér ugyanakkor 3365 lejt tett ki, ami 30 lejes (0,9%-os) csökkenést jelent januárhoz mérten – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közzétett adatsorából.

A legnagyobb nettó átlagbért, 8047 lejt, az IT-szektorban fizették, a legkevesebbet, 1747 lejt, a szállodák és vendéglők alkalmazottai kaptak. A legjelentősebb növekedést, 53,6 százalékosat, a dohányiparban regisztrálták, a legnagyobb visszaesést – 26,3 százalékos – a kőolaj- és gázkitermelésben jegyezték.

17,8 százalékkal nőtt ugyanakkor a nettó átlagbér a pénzügyi közvetítések ágazatában, 13 százalékkal az alapvető gyógyszeripari termékek és gyógyászati termékek gyártásában. Nagyobb csökkenést – 6 és 10 százalék közöttit – jegyeztek még a kokszipari termékek és a kőolaj feldolgozása révén nyert termékek gyártásának területén, az érckitermelés, valamint az elektromos energia, hő, gáz, meleg víz előállításához, raktározásához és szállításához kapcsolható tevékenységek területén.

Az állami szektorban januárhoz viszonyítva az egészségügyben és szociális gondozásban 2,7 százalékkal, a tanügyben pedig 0,3 százalékkal estek vissza a bérek. A közigazgatásban az előző hónaphoz mérten enyhe növekedést (0,1%) regisztráltak. – Agerpres