Influenzajárvány van Romániában, hívta fel a figyelmet a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság, mely tanácsokat is ad a lakosságnak erre az időszakra.

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közleményében azt javasolja az embereknek, hogy azonnal konzultáljanak háziorvosukkal, amint megjelennek a légúti megbetegedések első tünetei, hogy a szakember megállapítsa a követendő kezelést és az esetleges egyéb kivizsgálásokat. A polgárok a megyében működő állandó ügyeleti központokhoz is fordulhatnak. Tartsák be a köhögéskor és tüsszentéskor előírt etikettet, használjanak egyszer használatos zsebkendőt. Tartsák tisztán a kezüket a vírusok továbbterjedésének csökkentése érdekében. Kerüljék a tömeget, rendszeresen szellőztessék a beltereket, és használjanak egészségügyi maszkot. Oltassák be magukat influenza ellen, ez kifejezetten ajánlott a 65 év felettieknek, a terhes nőknek, a gyenge immunrendszerű, valamint a krónikus légúti, illetve szív- és érrendszeri betegséggel küzdő embereknek. Kerüljék az öngyógyítást és az antibiotikumok indokolatlan használatát.

A közegészségügyi igazgatóság a munkáltatóknak is tanácsokkal szolgál ebben az időszakban. Amennyiben meg lehet oldani, a munkaterületre ne zsúfolódjon össze sok dolgozó, illetve ajánlatos az egészségügyi maszk használata akkor, ha a zsúfoltság nem elkerülhető. Naponta végezzenek egészségügyi szelekciót, és küldjék haza azokat a munkavállalókat, akiknél a légúti megbetegedések szimptómáit észlelik. Ösztönözzék az alkalmazottakat arra, hogy beoltassák magukat influenza ellen, intenzívebben és gyakrabban tisztítsák, illetve fertőtlenítsék a belső tereket, különös tekintettel a közösen használt helyiségekre. Biztosítsák mindenkinek a kéz- és felületfertőtlenítőket. Szellőztessék gyakran a helyiségeket. Közleményében a közegészségügyi igazgatóság jelzi azt is, hogy a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel is együttműködik abban, hogy visszaszorítsák az influenza terjedését a tanintézményekben. – erdon.ro