Indokolatlannak tartja egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltásának kötelezővé tételét és a saját költségükön történő rendszeres tesztelésüket a Sanitas. Hétfői közleményében a szakszervezeti szövetség azzal érvelt, hogy az egészségügyi dolgozók 60 százalékát vagy beoltották már, vagy átestek a COVID-19-betegségen az elmúlt hat hónapban, ez az arány pedig a 2,5-szerese a 25,67 százalékos országos átoltottságnak.

„Ez egy további érv amellett, hogy az egészségügyi dolgozók nem jelentenek fertőzési kockázatot. Nem mellékes az sem, hogy biztonságos környezetben dolgoznak: védőfelszerelést viselnek, sajátos védekezési módszereket alkalmaznak, és kicsi a valószínűsége annak, hogy terjesszék a fertőzést” – olvasható a Sanitas Facebook-oldalán közzétett állásfoglalásban.

A szakszervezet emlékeztet, hogy több mint 90 300 személy dolgozik jelenleg a romániai egészségügyben. Közleményükben leszögezik: egy koherensebb, célzottabb és dokumentáltabb oltási kampány tisztességesebb megoldást jelentene a hatóságok részéről az országos átoltottság növelésére. – Agerpres/Maszol