A 2022-2023-as téli időszakra megfeleződik a földgáz ára az idei télhez képest, a kormánynak pedig nem áll szándékában felső határt szabni a termelői áraknak – jelentette ki csütörtökön, egy energetikai témájú rendezvényen Niculae Havrileţ.

Az energiaügyi miniszter tanácsosa konjunkturálisnak nevezte a földgáz jelentős drágulását. Szerinte az Északi Áramlat-2 gázvezeték körüli gondok és az igen alacsony tavalyi szintjük vezetett az árak emelkedéséhez. Emlékeztetett arra, hogy a földgáz még az energiaárak liberalizálása előtt sem volt annyira olcsó, mint a múlt évben, a világjárvány idején.

Niculae Havrileţ elmondta, hogy a nemzetközi tőzsdék árfolyamainak elemzése nyomán jutott arra a következtetésre, hogy a földgáz ára a jövő télen a jelenlegi szint felére csökken.

Kitért arra is, hogy a kormány nem kíván felső határt szabni a termelői áraknak, ehelyett a valóban rászoruló fogyasztókon készül célzott intézkedésekkel segíteni. „Ha korlátozod a termelők árait, elveszed a kedvüket a befektetésektől” – magyarázta.

Havrileţ közölte, az energiaárak növekedésének kompenzálására egymilliárd lejre van szükség, és ez a pénz rendelkezésre fog állni. A kormány ezt a költséget éppen az energiaszámlák után fizetett hozzáadottérték-adóból (TVA-ból) készül fedezni. „A magas fűtés-, áram- és földgázszámlák csak januárban érkeznek, addig elegendő pénz folyik be a költségvetésbe” – mondta az energiaügyi miniszter tanácsosa. – Agerpres/Maszol