Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház a törvénytervezetet, amely szerint a tevékenységük ideiglenes felfüggesztésével büntethetők a koronavírus-járvány elleni védekezési szabályokat sorozatosan megszegő gazdasági társaságok. A járványügyi intézkedésekről szóló, 2020/55-ös törvényt módosító jogszabályt 171 képviselő támogatta, 128-an elutasították, tízen tartózkodtak a szavazáskor.

A kormány által beterjesztett tervezet szerint a törvényben előírt bírság mellett pótlólagosan a székhelye 15 napos bezárásával büntethető az a gazdasági társaság, amelyik 15 napon belül kétszer is megszegi a járványügyi intézkedéseket. A szabálysértést megállapító hatóságok (rendőrök, csendőrök vagy helyi rendőrök) a gazdasági társaság székhelyén, jól látható helyekre kifüggesztik azt a feliratot, miszerint a cég tevékenységét a védekezési szabályok megszegése miatt ideiglenesen felfüggesztették.

Ha a gazdasági társaság a büntetés ellenére is folytatja a tevékenységét, akkor a székhelyét újabb 30 napra fogják bezárni úgy, hogy a bejáratát lepecsételik. A törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után tíz nappal lép hatályba. – Agerpres/Maszol