Romániának hat hónap áll a rendelkezésére kidolgozni egy cselekvési tervet az azonos neműek kapcsolatának törvényes elismeréséről – nyilatkozta csütörtökön Mihai Constantin, amikor sajtótájékoztatóján az Emberi Jogok Európai Bírósága határozatának végrehajtásáról kérdezték.

A kormányszóvivő elmondta, hogy a kormány tudomásul vette a döntését. Közlése szerint az államnak hat hónap áll rendelkezésére az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága elé terjeszteni egy cselekvési tervet a határozat végrehajtását célzó intézkedésekről, vagy – gyorsított változatban – a Miniszteri Bizottság elé terjeszteni a hat hónap alatt hozott intézkedések összegzését.

Az emberjogi bíróság május 23-án hozott határozatában egy olyan jogi keret kidolgozására kötelezte Romániát, amely lehetővé teszi az azonos nemű párok kapcsolatának megfelelő elismerését és védelmét. A kormány fellebbezett, de pert vesztett és szerdán jogerős döntés született az ügyben. Az LGBT-közösségek azt szeretnék, hogy határozatot minél hamarabb gyakorlatba ültessék és jogi biztonságot nyerjenek az országban. – agerpres.ro