Festői környezetben tartott hétfőn sajtótájékoztatót a megyei tanács: hivatalosan is befejezettnek nyilvánították ugyanis a több cikluson keresztül zajlott Erdélyi-szigethegység útja elnevezésű beruházás Bihar megyei szakaszát.

Egy ideje már megnyitották a forgalom előtt, most azonban úgymond hivatalosan is felavatták az Erdélyi-szigethegység útja elnevezésű beruházás Bihar megyei szakaszát. A projektet 2015-ben álmodták meg, ezért a helyszíni sajtótájékoztatón jelen volt Cornel Popa, a megyei tanács akkori vezetője, Pásztor Sándor, aki 2016 és 2020 közt folytatta, illetve az ő irányítása alatt a projekt körülbelül 40 százaléka valósult meg, és Mircea Mălan, az önkormányzat egyik jelenlegi alelnöke. Utóbbi kiemelte, hogy az Erdélyi-szigethegység a leglátványosabb útszakasz Bihar megyében, és gyönyőrű természetes környezetben kígyózik végig. A megvalósítása érdekében európai uniós pénzforrásokra pályáztak a 2014–2020 közötti Regionális Operatív Program keretében. 

A teljes hossza 56 kilométer, Belényesben kezdődik és keresztülhalad Bondoraszón, Dragánfalván és Biharfüreden, elérve a Lesi tó üdülőtelepét, illetve Jádremetétől egészen a Bihar–Kolozs megyehatárig tart. A befektetés teljes költsége 182 millió lej, a kivitelező pedig egy konzorcium, melynek fővállalkozója a Drumuri Orășenești volt.

Mircea Mălan arra hívta fel a figyelmet, hogy ez útszakasz több szempontból is fontos, például azért, mert összeköttetést teremt két turisztikai célpont, a Sebes-Körös-völgye és a Belényesi-medence között, ráirányítva a figyelmet olyan üdülőhelyekre, mint például a Csodaforrás (Izvorul minunilor), Biharfüred, a Jadolina és a Menyasszony fátyla vízesések. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a jobb infrastrukturális adottság a befektetők kedvét is meghozza.

Pásztor Sándor, aki RMDSZ-es politikusként 2016 és 2020 közt vezette a megyét, felidézte, hogy az ő mandátuma alatt készült el a teljes dokumentáció, és lett benyújtva a sikeres pályázat. Készült egy tanulmány is, az eredeti elképzelés ugyanis az volt, hogy a magyarországi turisták miatt Nagyszalontánál kezdődjön az Erdélyi-szigethegység útja, de a Szalonta–Tenke utat végül egy másik befektetés keretében újították fel. A Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetőjeként kitért arra is, hogy a vízügy pénzforrást igényelt a Helyreállítási Alapból (PNRR) a Jád-völgyi víztározó renoválására. Reményeik szerint a jövő évben elkezdődhetnek a munkálatok, mindenesetre, mint megtudtuk, a pályázati kérvény a finanszírozási lista második helyén van.

Mind Cornel Popa, mind Pásztor Sándor külön értékéltek, hogy az érintett hat észak-nyugati megye vezetői részéről annak idején konszenzus alakult ki az Erdélyi-szigethegység útjáról. A leghamarabb a Kolozs megyei szakasz készült el egyébként, ami már néhány hónapja használatban van. – erdon.ro