A romániai személyi igazolványokban csakis két nemet – férfit és nőit – lehet megjelölni – nyugtatott meg mindenkit Cătălin-Aurel Giulescu, a bukaresti belügyminisztérium népesség-nyilvántartó és adatbáziskezelő osztályának vezetője. Giulescu annak kapcsán tartotta fontosnak pontosítani az információkat, hogy a hétfőn bemutatott új, eurokonform elektronikus személyi igazolványokban a biológiai nem eddigi román megfelelője, a sex helyett a gen jelent meg, amely mellett angolul a gender szó szerepel.

Ez sokakban aggodalmat keltett, mivel attól tartanak: ezzel a román kormány a genderlobbinak enged, és lehetővé kívánja tenni, hogy a valós, biológiai nem mellett vagy helyett az úgynevezett társadalmi nemet tüntessék fel. Vagyis a születési nem helyett azt, aminek az illető saját bevallása szerint tartja magát.

Pavel Popescu, a jobbközép kormány vezető erejét adó Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője az új személyik bemutatását követően közösségi oldalán úgy fogalmazott: szívből reméli, hogy a mintaként bemutatott személyin csupán hiba nyomán tüntették fel a gent a sex helyett, és hamarosan kijavítják a bakit.  – Krónika