A Bihar Megyei Statisztikai Hivatal közleményben tudatja, hogy június 26-ig a megye lakosságának körülbelül hetvenegy százalékát sikerült megszámlálni. Sokan azonban nem működnek együtt a kérdezőbiztosokkal. Összesen 392.900 kérdőívet töltöttek ki Bihar megyében a polgárok személyi adataira vonatkozóan 2022. június 26-ig, ez Bihar megye 2021. december 1-jén becsült lakosságának hetvenegy százalékát teszi ki, írja közleményében a megyei statisztikai hivatal.

Ezzel az eredménnyel Bihar megye az országban a tizenegyedik helyen áll az összeírás tekintetében. A pozitívnak tűnő eredmények ellenére vannak fennakadások a népszámlálási folyamatban, különösen mióta elkezdődött ennek második szakasza. A statisztikai hivatal közleményében emlékeztet arra, hogy május 31-én kezdődött a népszámlálási adatok közvetlen felvétele a polgároktól, azt követően, hogy lezárult a március 14. és május 27. közötti önmegszámláló időszak, amikor a polgárok vagy otthon az internet segítségével, vagy a népszámlálási összeíró pontoknál adták meg a kért adatokat.

A népszámlálási eljárás mostani szakaszában a kérdezőbiztosok személyesen keresik fel otthonukban azokat a polgárokat, akik az előző etapban nem számlálták meg magukat, illetve azokat is, akik nem fejezték be vagy nem válaszoltak minden releváns kérdésre a népszámlálás önkéntes időszakában. – erdon.ro