Véget ért a bahreini tesztidőszak, hétvégén újra dübörögnek majd a motorok a guruló cirkuszban. A rekordhosszúságú évad első megmérettetésének Bahrein ad otthont vasárnap 17 órától. Új pályával bővül a versenynaptár, Daniel Ricciardo (2022-es McLaren pilóta) egy interjúban fejtette ki, hogy mennyire szeretne egy versenyt Las Vegasban. Habár ő a ’23-as szezonra nem kapott ülést (a Red Bull tartalékpilótájaként tölti az idei szezont) a kívánsága mégis teljesült. 

A vegasi pálya a város szívében lesz kialakítva, a híres Stripen. A pálya összesen 6,12 kilométer hosszú, 14 kanyarból és több hosszabb egyenesből áll. Érdekesség, hogy Abu-Dzabihoz hasonlóan itt is éjszaka lesz megtartva a futam, ami európai szemmel nézve egy kora reggeli versenyt jelent majd november 18-án.

Új csapatfőnöke lett a Ferrarinak, az új vezető Frédéric Vasseurt lett, aki azelőtt az Alfa Rómeó csapatát irányította több évig. A teszteken meglehetősen jól teljesített az „Ágaskodó Lovacska”, a kérdés az, hogy a tavalyihoz hasonlóan elveszítik a fejlesztési versenyt év közben, vagy képesek lesznek idén valamivel jobban megszorongatni a Red Bullt.

Nemcsak a versenyhétvégék száma döntött rekordot, az új pilóták száma is rekord közelinek számít. Újonccal vág neki a szezonnak a McLaren (Oscar Piastri, Ausztrália, 81-es rajtszám), az AlphaTauri (Nyck De Vries, Hollandia, 21-es szám, aki már beugróként pontokat szerzett tavaly Monzában) és a Williams (Logan Sargeant, USA, 2-es rajtszám) is. Régi visszatérővel próbálkozik a Haas, akinek a német Nico Hulkenberget (2020 Racing Point, 2017-19 Renault, Force India 2014-16, Sauber 2013, Force India 2011-12, Williams 2010) sikerült szerződtetnie. Ezen csapatok közül talán a McLarennél rezeg leginkább a léc, a tesztnapon produkált teljesítményük alapján nem ez lesz a legjobb szezonja a narancssárga csapatnak.

A Mercedes is hasonló cipőben jár, habár náluk a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, és az ifjú tehetség George Russell vezeti a nyilakat, közel sem biztos, hogy jobban fognak tudni teljesíteni a tavalyi törekvéseikhez képest. Sokan lehetőségként vetik azt is fel, hogy a 103 győzelmet magáénak tudó Hamilton utolsó szezonját kezdi el. A szerződése idén lejár, és ha a Mercedes nem tud egy kompetitívebb autóval előrukkolni, a brit valószínűleg nem fog új szerződést kötni.

Érdekesség, hogy az idei autójuk nem fekete, hanem csupán a karosszéria alapjául szolgáló karbon borításban tündököl. Tehát a csapat a súlycsökkentés oltárán feláldozta a festést is, amivel több kilót is megspóroltak. Érdekes helyzetek alakulhatnak ki a középmezőnyben és talán az élmezőnyben is, ha a Ferrari vagy a Mercedes összeszedi magát és méltó kihívója lesz a Red Bull párosának. De Christian Horner a vörös bikák csapatfőnöke bizakodó, és valljuk be, megvan rá az oka. Az hogy Verstappen harmadjára is világbajnok lesz-e, vagy valaki másé lesz a világbajnoki cím legkésőbb Abu-Dzabiban dől el november 26-án. – maszol.ro