Hétfőtől az egészségügyi dolgozók beoltására létrehozott összesen 370 romániai oltóközpont több mint 90 százalékában beindul a tevékenység – jelentette ki az országos oltókampány koordinátora, Valeriu Gheorghiţă orvos ezredes. Az Antena 3 televízió szombat esti műsorában Gheorghiţă rámutatott, a kampány kezdete óta 13 200 személy kapta meg a koronavírus elleni vakcinát Romániában, de eddig csak 47 oltóközpontban kezdődött el a tevékenység. Január 4-étől, hétfőtől az összesen 370 központ több mint 90 százalékában elkezdődik az oltás, és – a szakember szerint – az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók többségét immunizálni fogják január közepéig. „Január 4-étől vagy 5-6-ától a naponta beoltott személyek száma el kellene hogy érje a 20 ezret” – fogalmazott. Gheorghiţă hozzátette, január második felében vélhetően elkezdődhet a szociális intézményekben élők beoltása. Romániában mintegy 1880 ilyen központ van, amelyekben csaknem 40 ezer személyt gondoznak, akiknek a beoltását viszonylag rövid idő alatt elvégzik az erre kijelölt mobil oltócsapatok – véli.

A szakember azt is elmondta, hogy az oltókampány második szakaszától felgyorsul az immunizáció üteme, hiszen ekkor már 900 oltóközpont fog működni. A BioNTech-Pfizer vakcinájából több mint 12 millió dózisra van szerződése Romániának, a Moderna oltóanyagából pedig – amelynek az engedélyezését január első hetére várják – 3,5 millió adag jár az országnak.

Arra a kérdésre, hogy júniusra eléri-e a 3 milliót a beoltott személyek száma, Valeriu Gheorghiţă úgy válaszolt, amennyiben nem lesz probléma a vakcinával való ellátással, „sokkal magasabb lesz ez a szám”. – agerpres.ro