Hétfőtől, május 22-étől általános sztrájkba lépnek az oktatási szakszervezeti szövetségek tagjai – jelentette be a Nicolae Ciucă kormányfővel folytatott szerdai tárgyalásai után Simion Hăncescu.

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke elmondta, a szakszervezeti vezetők csak ‘vékony ígéreteket’ kaptak a miniszterelnöktől. Ezek szerint az új kormány programjában konkrétumok is szerepelnek majd a tanárok bértáblájával kapcsolatban, és az oktatást prioritásnak tekinti majd az új kabinet. ‘Az emberek mást várnak, és egyértelmű, hogy hétfőtől általános sztrájk lesz. Ez az emberek akarata. A mi megbízatásunk az volt, hogy valami konkrétumot csikarjunk ki’ – jelentette ki Hăncescu.

Beszámolója szerint a kormányfővel folytatott tárgyalásokon a szakszervezeti vezetők többek között azt kérték, hogy a tanárok bére az inflációnak megfelelően emelkedjen. ‘Ezt meg lehetne oldani’ – jegyezte meg. Szerinte van még lehetőség a szakszervezetek követeléseinek teljesítésére, mert elképzelhető, hogy lesz még egy tárgyalási forduló hétfőn a miniszterelnökkel. ‘De addig is az üzenetünk világos: május 22-én 8 órától általános sztrájkba lépünk’ – mondta a FSLI elnöke. – agerpres.ro