Az európai projektek minisztériuma hétfőn arról számolt be, hogy a program elindítását követő első három órában 9000 kifizetés történt összesen 3 millió lej értékben a rászoruló személyeknek kiosztott energiakártyákon keresztül. A kormány döntése szerint idén 1400 lejes segélyt kapnak a rászorulók energiaszámláik kifizetésére. A háztartásonként megítélt támogatást két, egyenként 700 lejes részletben folyósítják, az egyiket februárban, a másikat szeptemberben kapják meg a kedvezményezettek.

Az energiakártyákon keresztül hétfőtől kezdődően lehet energiaszámlákat fizetni. „Örülök, hogy sikerült menet közben kiigazítani a mechanizmust, és teljes szabadságot adni a kedvezményezetteknek mind a kifizethető számlák típusát, mind a fizetés módját illetően. Az európai projektek minisztériuma átutalta a pénzt a Román Posta számláira, és mától kezdve mindazok, akik megkapták az energiakártyát, a már ismertetett három módszerrel fizethetnek: közvetlenül a postásnál, a postai hivatalban vagy a posta honlapján található alkalmazáson keresztül” – idézte Marcel Boloş minisztert a tárca közleménye.

A miniszter emlékeztetett, hogy a kártyákra átutalt első részletet nyárig lehet felhasználni energiaszámlák fizetésére. Biztosított ugyanakkor arról, hogy minden egyes személy, aki jogosult erre a segélyre, meg fogja kapni az energiakártyát. – agerpres.ro