A Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) jelentésében közli, hogy hét Bihar megyei településen fedeztek fel új afrikai sertéspstis-gócot az utóbbi időben. A jelentésből kiderül, hogy az augusztus 23.–szeptember 21. közötti időszakban vizsgált laboratóriumi eredmények mutatták ki a fertőzéseket, és ezek alapján állapították meg azt, hogy hét új gócról van szó.

Jó hír azonban az, hogy az elmúlt időszakban tizenkilenc fertőzési gócot sikerült megszüntetni, áll a Remus Moţoc igazgató által aláírt dokumentumban. Mindezt figyelembe véve Bihar megyében jelenleg nyolc fertőzési góc van, melyek a következők: Magyarremete, Alsófeketevölgy (Rény község), Élesd, Tatárfalva (Köröstárkány község), Ottomány (Szalacs község), Körösjánosfalva (Várasfenes község) és Harangmező.

Ami a vaddisznóállományt illeti, nem fedeztek fel új fertőzési gócot, így jelenleg tizenkilenc vadásztelepen van még jelen a fertőzés. A DSVSA közleményében hangsúlyozza, hogy az összes fertőzött, és az ezekkel érintkező állatokat le kell vágni, a tulajdonosokat pedig kártalanítják. Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes betegség, de nagy károkat okoz az állatállományban. – erdon.ro