Döntő házként elfogadta szerdán a képviselőház azt a törvénytervezetet, melynek értelmében a rászoruló személyek havonta 30 darab védőmaszkot kapnak ingyen. A törvényjavaslat 224 támogató szavazatot kapott, 64-en ellenezték, hárman tartózkodtak a voksoláskor. A tervezet értelmében a védőmaszkokat az egészségügyi minisztériumnak kell beszereznie az Unifarm állami gyógyszeripari vállalat révén, főleg belföldi gyártóktól.

A következő hátrányos helyzetű csoportokba tartozók részesülhetnek az ingyenes védőmaszkokból: a 2001/416-os törvény alapján biztosított szociális segélyből részesülő családok tagjai; a 2010/277-es törvény alapján biztosított családfenntartási pótlékban részesülő családok tagjai; az 1000 lejnél kisebb összegű nyugdíjat kapók; azok a rokkantsági kategóriákba besorolt személyek, akiknek kizárólag szociális juttatásokból származik jövedelmük (a 2006/448-as törvény 42-es és 58-as cikke alapján). A tervezet azt is előírja, hogy a törvény életbe lépésétől számított három napon belül a helyi hatóságok el kell küldjék a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak a jogosult személyek listáját.

A maszkokat ugyancsak az egészségügyi igazgatóságok közvetítésével juttatja el a minisztérium a helyi hatóságokhoz, amelyek aztán kiosztják a jogosultaknak. A törvény előírásai a koronavírus-világjárvány megszűntéig érvényesek – szögezi le a jogszabály. A tervezetet a szenátus májusban már elfogadta, a képviselőház döntő házként szavazott róla. – agerpres.ro