A határ menti kerékpárutak fejlesztéséről tárgyalt csütörtök délelőtt a Körösök Vízügyi Igazgatóság nagyváradi székhelyén Pásztor Sándor igazgató Pántya Józseffel, a magyarországi Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkárával.

A román–magyar határszakaszon levő kerékpárút-fejlesztési, illetve töltésépítési projektek áttekintése – ezzel a céllal érkezett a Körösök Vízügyi Igazgatóság nagyváradi székhelyére csütörtök délelőtt a Pántya József helyettes államtitkár vezette magyarországi küldöttség, folytatva Cseke Attila romániai fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős tárcavezető és Lázár János magyarországi építési és közlekedési miniszter három héttel ezelőtti egyeztetését. 

„Meg kell köszönnöm Cseke Attila fejlesztési és Tánczos Barna környezetvédelmi miniszternek, hogy eljutottunk eddig a szintig, hiszen biztosítottuk a finanszírozást ezekhez a munkálatokhoz. Jómagam mindkét minisztérium részéről a technikai megbízottja vagyok a kerékpárutas tervek megvalósításának. Tényleges műszaki megoldásokról beszélgettünk, mert határt metszünk minden fontos folyónkon Bihar megyében, az Éren, a Berettyón, a Fekete- és a Sebes-Körösön. Reményeink szerint a nagyobb településeinket, Nagyszalontát, Nagyváradot, Margittát, Székelyhidat be fogjuk tudni kötni a határ menti kerékpárhálózatokba. A magyar fél partnerként csatlakozik ehhez, hogy valósan el lehessen jutni mondjuk 2025–26 után Gyuláról Nagyváradra két keréken a vízpartjainkon, vagy éppen Margittáról Berettyóújfaluba, illetve az Érmellékről Debrecen irányába. A projektjeink jól mutatnak, és megegyeztünk a közös folytatásról. Őszre reményeink szerint elkészülnek az előtanulmányaink, és következhet a következő fázis, ami a tervezés és a kivitelezés 2024 tavaszától kezdődően” – közölte Pásztor Sándor.

A fejlesztési minisztérium finanszírozóként vesz részt ebben a projektben, és a határ menti kerékpárhálózat fejlesztését szeretnék partnerségben a vízügyi igazgatósággal tovább vinni, nyilatkozta portálunknak Szabó József kabinetvezető. – erdon.ro