Sebastian Kurz osztrák szövetségi kancellár maga jelentette be, hogy az osztrák gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vizsgálatot indított ellene, amiért állítólag hamis tanúvallomást tett az osztrák Ibiza-botrány feltárásával megbízott parlamenti bizottság előtt. Az ügyészség Gerhard Bonelli kabinetfőnököt is vizsgálat alá vonta. Számos jelentés érkezett az üggyel kapcsolatban, köztük a liberális Neos párt részéről is. A Neos által beterjesztett panasz szerint Kurz és kabinetfőnöke a parlamenti bizottsági meghallgatásán tagadta, hogy háttéralkuk lettek volna a szintén a kancellár bizalmasának számító Thomas Schmid kinevezésekor az ÖBAG állami holding élére.

A WKStA bármikor tehet bűnügyi panaszt. Az eljárásban egyetlen bíró döntése fog számítani. Sebastian Kurz kancellár viszont kijelentette, hogy nem fog lemondani, sőt örömmel fog eleget tenni a bírói kihallgatásnak. Kiemelte, hogy mindig minden kérdésre az igazat válaszolta, és ezután sem lesz másképp. Az osztrák Büntető Törvénykönyv (StGB) 288. cikkelye szerint a bíróságon hamis vallomást tevő „tanút” három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik. De a kancellár elmondta, hogy elképzelhetetlennek tartja elmarasztalását az ügyben. Hangsúlyozta: mindig ügyelt arra, hogy csakis az igazat mondja a parlamenti bizottság kérdéseire.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) Kurz lemondását követelte. A többi ellenzéki párt nem tett még ilyen lépéseket, de ha kiderül, hogy bűnös, akkor biztosan lépnének. A Zöldek, amely most koalícióban van a kormánypárttal (ÖVP), bíznak az igazságszolgáltatásban. Wolfgang Sobotka, a Nemzeti Tanács elnöke néhány napja javasolta az Ibiza-vizsgálóbizottság megszüntetését. Ezzel több politikustársa is egyetértett, szerintük érdemes lenne megvitatni. – index.hu