Huszonhét romániai és külföldi színházi előadást lehet majd megtekinteni a június 1–9. között a megyeszékhelyen zajló IX. Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztiválon (FITO).

A romániai színházi élet központjává válik Nagyvárad június első felében, hiszen itt fogják megrendezni június 1–9. között a Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivált (FITO). A Mária Királyné Színház, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, a megyei tanács és a FITO kulturális alapítvány által szervezett nemzetközi színházi fesztiválon összesen 27 előadás lesz látható, illetve rendeznek két koncertet is a fesztivál keretében, továbbá irodalmi kávéház is lesz, ahol a színházról lehet majd beszélgetni. A FITO fesztivál az idén három szekcióból fog állni: a rövid dráma fesztiváljának versenyprogramjából, a meghívott, versenyen kívüli előadásokból és a szabadtéri rendezvényekből.

A Rövid Dráma Fesztiválját 1976-ban szervezték meg először Nagyváradon és önálló fesztiválként működött 2013-ig, amikortól a FITO részévé vált, de megmaradt versenyfesztiválnak. Az idei seregszemlén 19 előadás verseng az öt díjért, melyeket szakmai zsűri fog odaítélni. A versenyen kívüli programban három előadás szerepel: a Nyugtalanság (Neliniște) Bobi Pricop rendezésében, ifj. Florin Piersic Tzuki és Tati című előadása, valamint a Radu Afrim rendezte Az emlékezet trilógiája (Trilogia memoriei).

A fesztivál nemzetközi jellegét lengyelországi és magyarországi előadások biztosítják. A versenyszekcióban lesz látható a debreceni Csokonai Színház Nincstelenek című darabja, míg a békéscsabai Jókai Színház Az öltöztető című darabját hozza el Nagyváradra. A fesztivál egyik legérdekesebbnek ígérkező előadása a lengyelországi Bydgoszcz város színházának Elena és Nicolae Ceaușescu utolsó napjai című produkciója, mely a romániai kommunista rendszer végnapjait dolgozza fel.

A szabadtéri programok a Fekete Sas palota passzázsában (június 5. – A plakátfestő), és a váradi várban lesznek (június 4. – Micsoda hihetetlen badarság!, június 8. – Hellequin), június 7-én este kilenc órától a Szent László téren jazzkoncert lesz, fellépnek a VanDerCris és a Balkan Union együttesek. A szabadtéri eseményekre a belépés ingyenes. A házigazda Mária Királyné Színház két premierrel is készül a fesztiválra: június 1-jén és 6-án este hét órától Gavriil Pinte Én kire szavazok? című előadását adják elő a Szent László térről induló villamoson, június 2-án este hét órától a színházban lesz látható a Charlie Chaplin alakját megidéző Öcskös című darab Halasy Imre rendezésében. Jegyek már válthatók a színház jegypénztáránál és online az Eventim.ro honlapról. További információk és jegyrendelések a 0359-452.324 telefonszámon. – erdon.ro