A Bihar Megyei Tanács közleményt adott ki arról, hogyan állnak az építkezési munkálatokkal a hét tanuszodánál, melyek a megyében épülnek, a Fenntartható Fejlődési Ügynökség (ADD) koordinálásában. Diófáson a megvalósítási szint 70 százalékos. Letették a padló-, illetve felhelyezték a falicsempéket, beszerelték az elektromos hálózatot. Következik a szaniter-berendezések felszerelése, a dekoratív elemeknek a kihelyezése, a kivitelezés határideje idén február. Szintén jól állnak a munkálatokkal Érmihályfalván (80%), ahol áprilisra rögzítették az átadási-átvételi határidőt. Belényesben 75 százaléknál tartanak. 

A kivitelezők végeztek az épület külső részével, jelenleg a csempéket fektetik le, a teljes létesítménnyel márciusban készülnek el. Szintén márciusban avathatják fel a margittai tanuszodát, ahol a megvalósítási szint 70 százalékos. Beszerelték az elektromos hálózatot és a szaniter-berendezéseket, következik a külső rész befejezése. Vashokszikláson áprilisban, Nagyszalontán júliusban lesz működőképes a tanuszoda (60–60%). Székelyhídon már átadták a helyi önkormányzat kezelésébe a létesítményt. 

Mint ismeretes, még a megyei tanács előző vezetése döntött arról, hogy épüljenek tanuszodák több Bihar megyei vidéki városban, pontosabban Székelyhídon, Belényesben, Vaskohszikláson, Margittán, Nagyszalontán, Érmihályfalván és Diófáson. Diófás kivételével, ahová csupán egyet, mindenhová két tanmedencét terveztek a létesítményekben, 25×12,5, illetve 6×12,5 méter nagyságúakat, vizesblokkokkal, öltözőkkel, lelátókkal. A beruházások teljes költségvetése 35,7 millió lej, a kivitelező – Nagyszalontát kivéve, ahol a Da Vinci Kft. – valamennyi helyszínen a Costa Voc Impex cég. A medencék az úszásoktatás utáni órákban bárki által használhatók lesznek. – erdon.ro