Legtöbb három héten belül szavaznia kell a szenátusnak a különnyugdíjak rendszerét szabályozó törvénytervezetről, ellenkező esetben hallgatólagosan elfogadottnak minősül, ami „megengedhetetlen”, hiszen jelenlegi formájában „sok kívánnivalót hagy maga után” a jogszabályjavaslat – jelentette ki szerdán Alina Gorghiu.

A felsőház ügyvivő elnöke a Digi 24 televíziónak nyilatkozva rámutatott, sokan várják már a nem járulékalapú, úgynevezett különnyugdíjakról szóló törvénytervezet elfogadását, kezdve a romániai társadalomtól az Európai Bizottságon át az érintett szakmai kategóriákba tartozókig.

Gorghiu reményét fejezte, hogy a következő „két-három hétben” megkapja a szenátus a munkaügyi minisztérium által a Világbank és az Európai Bizottság (EB) ajánlásai alapján kidolgozott és a koalícióban jóváhagyott módosító javaslatokat, hogy aztán megvitathassák és szavazásra bocsássák a tervezetet a plénumban.

Ha nem szavaznak róla a következő három hétben, hallgatólagosan elfogadottnak fog minősülni, ami a szenátus elnöke szerint „megengedhetetlen”, hiszen a tervezet jelenlegi formájában nem felel meg sem az EB, sem a Világbank követeléseinek, és alkotmányossági aggályokat is felvet. „Várjuk tehát a módosító javaslatokat. Hosszú volt a folyamat, bízom benne, hogy már nincs sok hátra” – tette hozzá Alina Gorghiu. – agerpres.ro