Döntő házként szavazta meg szerdán a képviselőház azt az RMDSZ által benyújtott törvénytervezetet, amely pontosítja és tisztázza a sürgősségi esetekben biztosítandó gyorssegélyre vonatkozó szabályozásokat az önkormányzatok esetében – közölte az RMDSZ. A jogszabály megteremti a polgármesteri hivatalok számára a lehetőséget arra, hogy tűz, járványügyi, természeti csapások esetén a rászorulókat, valamint a társadalmi kirekesztettség által veszélyeztetett állampolgárokat a helyi költségvetésből is támogathassanak gyorssegéllyel, a helyi tanács által elfogadott módszertan és odaítélési feltételek alapján.

„Erre a módosításra azért volt szükség, hogy a számvevőszék ne szabjon majd ki büntetéseket egy esetleges ellenőrzés esetén a törvény értelmezhetősége miatt” – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője a szavazást követően.

A politikus a parlament plénuma előtt elmondott beszédében kifejtette, a helyi önkormányzatok azok az intézmények, amelyek ismerik és fel tudják mérni, hogy mikor és milyen esetekben szükséges sürgősségi segélyt biztosítani az érintetteknek, így ennek a törvénynek az értelmében a polgármester tanácshatározat alapján rendelkezik a vészhelyzetben levők támogatásáról. A törvény az államelnöki kihirdetés után, a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően léphet érvénybe. – Maszol/közlemény