Huszonhárom Bihar megyei iskolában egyetlen diák sem szerzett ötösnél nagyobb jegyet a képességfelmérő vizsgán – derül ki Virgil Blage megyei főtanfelügyelő elemzéséből. Bihar megye az országos átlag alatt teljesített a vizsgán megjelentek és a sikeresen vizsgázók számát illetően is. A gyenge eredmények hátterében állhat, hogy az elmúlt iskolai tanévet teljes egészében beárnyékolta a világjárvány, a jelenlegi körülmények között így az eredmények „méltányosnak” nevezhetők, azonban normális körülmények között gyengének minősülnének – nyilatkozta a főtanfelügyelő.

Bihar megyében az átmenési arány 74,5%, ami az elmúlt évhez (75,1%), de az idei országos arányhoz (76,9%) viszonyítva is alacsonyabb. A megyei részvételi arány már jóval nagyobb eltérést mutat: míg a Bihar megyei nyolcadikosok 87,5 százaléka vett részt a vizsgán, ez az arány országos szinten 93,9%. Míg tavaly 12 diák szerzett tízes átlagot, idén négy vizsgázó érte el a maximális minősítést. A főtanfelügyelő szerint szükséges lenne az iskolai hálózat újraszervezése. Vannak olyan tanintézmények, amelyek eredményességüket tekintve nem igazolják létjogosultságukat – fejtette ki Virgil Blage, aki javaslatokat vár a Bihar megyei iskolaigazgatóktól a diákok felkészítésének javítása érdekében.

Az elöljáró elmondása szerint, tekintettel arra, hogy a 3757 diákból csak 2451 vizsgázó szerzett ötösön felüli átlagot, lesznek olyan líceumok, ahova az ötösön aluli jegyet szerzett diákok is bejutnak: az iskoláztatási terv szerint ugyanis jövő tanévtől 126 osztályt indítanának, a sikeresen vizsgázók számát ezzel a számmal elosztva pedig átlagosan megközelítőleg 19 diák jutna egy osztályba, ami kevés. A főtanfelügyelő ugyanakkor úgy véli, hogy a szakképzés és a duális képzés iránti érdeklődés csökkenni fog. A szakiskolákba való beiratkozás amúgy hétfőn kezdődött és július 14-ig tart. – erdon.ro