A Public Power Corporation részvénytársaságnak 1,3 milliárd euró körüli összeget kell fizetnie az Enel romániai érdekeltségeiért.

Exkluzivitási szerződést kötött romániai leányvállalatának felvásárlására az Enellel a PPC, írja az economedia.ro a görög sajtóban megjelent hírekre hivatkozva. A Public Power Corporation Rt. a görög állami áramszolgáltató vállalat.

A hírt a olasz áramszolgáltató is megerősítette. Az exkluzivitási szerződés 2023 januárjának végéig szól. Ezalatt a felek tárgyalásokat folytatnak az esetleges tranzakció technikai részleteiről, a PPC vezetősége pedig eldönti, hogy tesz-e árajánlatot az Enel romániai érdekeltségeire.

Az Enel novemberben jelentette be, hogy jövőre kivonul a romániai piacról. Üzleti berkekben már korábban tudni lehetett, hogy mire készül az olasz vállalat, a PPC ugyanis szeptemberben bejelentette, fontolgat egy romániai felvásárlást. Akkor még nem hangzott el, hogy melyik romániai áramszolgáltatóról lehet szó.

Piaci források szerint a tervezett tranzakció értéke 1,3 milliárd euró körül lehet. Az Enel kivonulása semmiféle hatással nem lesz a cég hazai ügyfeleire.

Az Enel romániai ügyfeleinek száma 3 millió körül van. Tavaly a két hazai leányvállalat árbevétele 1 milliárd lej körül volt, s 1200 embernek adtak munkát. Idén nagyon rosszul alakult az üzletmenet, az Enel tetemes összegű veszteséggel fogja zárni az évet. – maszol.ro