Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere is részt vett a Festum Varadinum keretén belül megszervezett Nagyváradi Gazdasági Konferencián. A multiszektorális gazdasági eseményen szó esett a határon túli magyar közösség gazdasági támogatásáról és a romániai finanszírozási lehetőségekről.

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. nagyváradi regionális irodája partnerszervezeteivel közösen második alkalommal szervezte meg a Nagyváradi Gazdasági Konferenciát a Festum Varadinum keretében. Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere meghívottként előadásában a koronavírus járvány és a háború okozta nehézségekről beszélt, amelyek miatt új üzleti stratégiákat kellett alkotni. Külön kitért a határon túli magyar közösségek gazdasági támogatására és a Kelet Magyarországon megvalósuló autóipari beruházásokra, amelyből a határ menti romániai megyék is profitálhatnak.

Cseke Attila, Románia fejlesztési minisztere ismertette azokat az intézkedéseket és állami támogatási rendszereket, amelyek hozzájárulnak a helyi közösségek fejlődéséhez. Szó esett az Anghel Saligny programról, az országos helyreállítási tervről, a bölcsődeépítési programról és a kerékpárút-hálózat fejlesztésről. A gazdasági konferencia legfontosabb célja a romániai finanszírozási lehetőségek ismertetése, az erdélyi nagyvállalatok bemutatása, valamint az anyaországi és határon túli magyar üzleti partnerek közötti kapcsolatok építése volt. – érhangja.ro