Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz erők robbantották fel az ellenőrzésük alatt álló gátat. Több orosz hírügynöskég is megerősítette, hogy a gátat lerombolták, míg Nova Kakhovka Moszkva által kinevezett polgármestere szerint az ukrán erők terrortámadása miatt robbant fel a gát. Virgil Popescu, Románia energetikaügyi minisztere délután leszögezte: „a zaporizzsjai atomerőmű biztonságos működése jelenleg nincs veszélyben.

Az ukrán hadsereg közlése szerint a Herszon közelében található víztározó gátját, amelyet az orosz erők tartanak ellenőrzésük alatt, felrobbantották kedd hajnalban. A kár mértékéről még nem érkezett pontos információ, mint ahogy arról sem, mekkora területet árasztott el a víz.

Az orosz TASS hírügynökség jelentése szerint a dél-ukrajnai, orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kakhokva gátat lerombolták, a tározóból ömlik ki a víz. Az áradás legalább 80 környékbeli települést fenyeget. A Dnyeper folyón található víztározóban keletkezett károk a Krím vízellátását is veszélyeztetik.

A RIA orosz hírügynökség azt írja Nova Kakhovka Moszkva által kinevezett polgármesterére hivatkozva, hogy a gátat lebombázták. A polgármester azt nyilatkozta, hogy a gát lerombolása terrorcselekmény volt.

A Washington Post oknyomozó riportere, Evan Hill a Twitteren tett közzé műholdfelvételt a gátról, a képen az látszik, hogy az útnál a gát egy része megrongálódott. A Reuters hírügynökség és a Guardian egyelőre nem tudták független forrásból igazolni, pontosan ki robbantotta fel vagy bombázta a gátat.

Közben az ukrán rendőrség a közelben élők evakuálását sürgeti. A lakosságot a Telegramra feltöltött tájékoztatóban felszólították, hogy kapcsolják le az összes elektromos készüléküket, vegyék magukhoz az irataikat és készüljenek a kitelepítésre. – euronews.ro