Nem zárult meglepetéssel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tisztújító kongresszusa. Az 5 ezer küldött az esélyesebbnek tartott Florin Cîțu miniszterelnököt választotta a párt elnökévé. A kormányfő a szvazatok mintegy 60 százalékát szerezte meg, 2 877 voksot. Ludovic Orban hivatalban levő PNL-elnökre 1 898-an szavaztak, 72 szavazat pedig érvénytelen volt.

Ludovic Orban gratulált ellenfelének, s bejelentette, hogy hétfőn lemond a képviselőház elnöki tisztségéről. Orban egy másik bejelentést is tett, mégpedig, hogy ezennel véget ért a partneri viszony közte és Klaus Iohannis között. Ebben semmi meglepő nincs, mivel az államfő jó ideje leplezetlenül támogatta Cîțut Orban ellenében, jelentős szerepe volt abban, hogy előbbi megszerezte a pártelnöki széket.

A kongresszus, hasonlóan a választási kampányhoz, nem volt mentes a botrányoktól: bár a szavazás elméletileg titkos kellett volna legyen, egy sor, Cîțut támogató megyei szervezet küldöttei be kellett mutassák a vezetőiknek a szavazócédulákat. – Hotnews/Maszol