A nagyváradi önkormányzat urbanisztikai és területrendezési bizottsága május 6-i ülésén hagyta jóvá a régen Szilágyi Dezső, ma Moscovei utca 8. szám alatti Sonnenfeld palotának és az ideggyógyászat Louis Pasteur utca 26. szám alatti főépületének felújítására vonatkozó terveket. Az Iskola Alapítvány által kért jóváhagyás értelmében felújítják a Sonnenfeld palota homlokzatát, belső átalakításokat végeznek, melynek nyomán az ottani lakásokból irodákat, kereskedelmi és kulturális tevékenységek befogadására alkalmas tereket alakítanak ki.

Az épület hátsó, C2 jelzésű szárnyát részben elbontják, a szerkezetét megerősítik, majd újraépítik, sőt emelet is építenek rá, derül ki a bizottság sajtóközleményéből. A felújítási terv megkapta a főépítészi hivatal jóváhagyását. A pszichiátria épületének felújítását a dr. Gavril Curteanu Városi Kórház szorgalmazza. Ennek az épületnek a felújítási terve régebbi keletű, még 2011-ből származik az első építkezési engedély, de végül hosszú évekig nem történt semmilyen beavatkozás ott. Így most már új építkezési engedély beszerzésére van szükség. Az elképzelések szerint felújítják a homlokzatokat és a belső tereket, a feljárót, a külső lépcsőket, a nyílászárókat és a liftet is.

Ugyanakkor az oldalsó bejáratot is felújítják, de mivel műemléképületről van szó, a főépítészi hivatal nem engedélyezte azt, hogy ide műanyag nyílászárókat tegyenek. A polgármesteri hivatal közleménye emlékeztet arra, hogy mindazok, akiknek projektjük van benyújtva a területrendezési bizottsághoz, nyomon követhetik ennek útját a – http://arhitectsef.oradea.ro/ honlap bal oldalán a FORMULARE AUTORIZĂRI, AVIZE, ADEVERINŢE – CMUAT menüpont alatt. – erdon.ro