Ismét összefogásunkra van szükség! Boros Etelca helyi lakosnak sürgősen vérre van szüksége, emiatt arra kérünk mindenkit, aki a lenti feltételeknek megfelel, hogy segítsen, menjen el a Nagyváradi Vérközpontba és célzottan számára adjon vért!

Kérjük, hogy a véradásnál jelezzék, hogy célzottan Boros Etelca számára ajánlják (B III RH +, de más vércsoportú személy is mehet!!!), kezelőorvosa Dr Popa Alina, belgyógyász.

A központnál véradásra minden nap hétfőtől péntekig van lehetőség, 07:30 és 12:00 óra között, szombaton és vasárnap a szolgáltatás nem áll rendelkezésre. A centrum címe Nagyvárad, Louis Pasteur utca, 30. szám. Kérjük, aki teheti segítsen!

Azok a személyek, akik véradók szeretnének lenni, a következő elvárásoknak kell megfelelniük:
– Életkor: 18-60 év között (személyazonosító igazolvány bemutatása)
– Azok az 50 évesnél idősebb személyek, akik vért szeretnének adni, háziorvosi igazolással kell rendelkezzenek arról, hogy nem szenvednek krónikus vagy neuropszichiátriai betegségben.
– A vérnyomás 110 és 180 között kell legyen.
– Testsúly: nőknél 50-100 kg, férfiaknál 50-110 kg.
– 24 órával a véradás előtt ne fogyasszanak alkoholt, zsíros ételt, feleljenek meg azoknak a higiéniai elvárásoknak, amelyek szükségesek egy orvosi intézményben, valamint sok folyadékot igyanak (szénsavmentes). Csak kekszet vagy egy szelet pirítóst ehetnek, illetve 2 órával a véradás előtt, illetve azt követően nem dohányozhatnak.
– A nők terhesség, menstruációs ciklus alatt valamint a szoptatás időtartama alatt nem adhatnak vért. A véradó az elmúlt 6 hónapban nem szenvedett műtétet valamint az utolsó fogászati beavatkozás óta eltelt 1 hónap.
– Tetoválás esetén 1 hónap kell elteljen, hogy vért adhassanak.
– Akik a következő betegségekben szenvedtek azok nem lehetnek véradók: TBC, szifilisz, gyomorfekély, dekompenzált cukorbetegség, szívbetegség, epilepszia, bőrbetegség, brucellózis valamint 6 dioptriánál nagyobb rövidlátás.
– A véradó magatartása kiegyensúlyozott kell legyen, udvarias, illetve be kell tartania mindazon utasításokat, melyeket az orvos ad.

A véradás előtti reggelen:
– vizet, kávét és teát lehet fogyasztani, hogy jól hidratáltak legyenek
– egy szelet pirítóst lehet fogyasztani vagy kekszet
– nem szabad dohányozni 2 órával a véradás előtt és azt követően (ajánlott egész nap elhagyni a dohányzást) – a Székelyhídi Önkormányzat felhívása