Ismét összefogásunkra van szükség! Egy székelyhídi lakosnak, Báthori Imre Jánosnak, sürgősen vérre van szüksége, mivel a margittai kórházban kezelik, emiatt arra kérünk mindenkit aki a lenti feltételeknek megfelel, segítsen, mielőbb menjen el a Nagyváradi Vérközpontba és adjon vért! Kérjük, hogy a véradásnál jelezzék, hogy célzottan Báthori Imre János számára ajánlják, kezelőorvosa Dr. Fogas Cristina belgyógyász! A vércsoport nem számít. Aki vissza szeretne jelezni a családnak arra vonatkozóan, hogy volt vért adni, megteheti Báthori Editnél, a 0752060939 telefonszámon.
A nagyváradi vérközpontnál véradásra minden nap hétfőtől péntekig van lehetőség, 07:30 és 12:00 óra között, szombaton és vasárnap a szolgáltatás nem áll rendelkezésre. A centrum címe Nagyvárad, Louis Pasteur utca, 30. szám.
Kérjük, aki teheti segítsen!

Azok a személyek, akik véradók szeretnének lenni, a következő elvárásoknak kell megfelelniük:
– Életkor: 18-60 év között (személyazonosító igazolvány bemutatása)
– Azok az 50 évesnél idősebb személyek, akik vért szeretnének adni, háziorvosi igazolással kell rendelkezzenek arról, hogy nem szenvednek krónikus vagy neuropszichiátriai betegségben.
– A vérnyomás 110 és 180 között kell legyen.
– Testsúly: nőknél 50-100 kg, férfiaknál 50-110 kg.
– 24 órával a véradás előtt ne fogyasszanak alkoholt, zsíros ételt, feleljenek meg azoknak a higiéniai elvárásoknak, amelyek szükségesek egy orvosi intézményben, valamint sok folyadékot igyanak (szénsavmentes). Csak kekszet vagy egy szelet pirítóst ehetnek, illetve 2 órával a véradás előtt, illetve azt követően nem dohányozhatnak.
– A nők terhesség, menstruációs ciklus alatt valamint a szoptatás időtartama alatt nem adhatnak vért. A véradó az elmúlt 6 hónapban nem szenvedett műtétet valamint az utolsó fogászati beavatkozás óta eltelt 1 hónap.
– Tetoválás esetén 1 hónap kell elteljen, hogy vért adhassanak.
– Akik a következő betegségekben szenvedtek azok nem lehetnek véradók: TBC, szifilisz, gyomorfekély, dekompenzált cukorbetegség, szívbetegség, epilepszia, bőrbetegség, brucellózis valamint 6 dioptriánál nagyobb rövidlátás.
– A véradó magatartása kiegyensúlyozott kell legyen, udvarias, illetve be kell tartania mindazon utasításokat, melyeket az orvos ad.
A véradás előtti reggelen:
– vizet, kávét és teát lehet fogyasztani, hogy jól hidratáltak legyenek
– egy szelet pirítóst lehet fogyasztani vagy kekszet
– nem szabad dohányozni 2 órával a véradás előtt és azt követően (ajánlott egész nap elhagyni a dohányzást)
A Pfizer vagy Moderna vakcina beadását követően (első adag vagy emlékeztető oltások) 7 napos felfüggesztési időszakot kell alkalmazni a véradásra/trombocitoferezisre, ha a potenciális véradó ezalatt az időszakban NEM tapasztalt semmilyen tünetet, és jól érzi magát.
Ha a vakcina beadása után jelentkezek tünetek, a 7 napos időszakot azok elmúlásától kell számolni.
A megosztások is segíthetnek! Köszönjük.