A romániai hatóságok nem számolnak az ország teljes lezárásának lehetőségével – jelentette ki szerdán a miniszterelnök. Andreea Moldovan egészségügyi minisztériumi államtitkár azon nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint a jelenlegi járványhelyzetben egy kéthetes országos karantén „csodát tenne”, a kormányfő azt mondta, az államtitkár csak elméleti síkon vetette ezt fel, nincs szó semmiféle erre vonatkozó konkrét javaslatról.

Florin Cîţu a kormány tagjaival ismertette annak a minisztériumközi bizottságnak a létrehozásáról szóló döntést, amely előkészíti majd a járvány előtti normalitásba való visszatérést június 1-jétől. Florin Cîţu hétfőn jelentette be, hogy minisztériumközi bizottságot hoznak létre, amelynek az lesz a feladata, hogy készítse elő az országnak a normális kerékvágásba való visszaállását június elsejétől. A kormányfő vezette testületben a tárca valamennyi képviselője helyet kap majd, ugyanakkor fontolgatják, hogy a szakszervezetek és munkáltatók képviselőit is bevonják a tevékenységekbe.

Cîţu ismét hangsúlyozta, a tervek szerint május végére eléri az 5 milliót a koronavírus ellen beoltott személyek száma, és az elkövetkezőkben elegendő oltóanyag érkezik majd az országba ahhoz, hogy július végére 10 millióra nőjön ez a szám. A felnőtt lakosság 70 százalékának az immunizálására van szükség a gazdaság újraindításához – nyomatékosította. – Agerpres